Een elektrische kachel of juist een infrarood paneel

infrarood paneel verwarming

Keuze voor een goede en zuinige kachel

Een infraroodpaneel verwarming wordt in steeds meer woningen toegepast. Dit door hun heerlijke en zuinige warmte afgifte. Een IR verwarming is een soort straalkachel. Er zijn zowel infrarood panel te krijgen als straalkachels met een oranje kleur. Verder wordt er nog onderscheidt gemaakt tussen een lange of korte golflengte. Infrarood is enorm zuinig wat betreft energiekosten. Elektrische kachels verbruiken meer stroom. Zeker convectoren zijn grootverbruikers in stroom. Ze verwarmen echter wel de gehele ruimte. Infrarood verwarmt zeer plaatselijk en is meer van toepassing voor kleine ruimtes en als je relatief dicht op de panelen zit. Infrarood paneel verwarming verwarmen geen lucht in tegenstelling tot andere elektrische kachels en radiatoren.

Voordelen infrarood paneel verwarming

Ze zijn zeer geschikt voor badkamers en bijvoorbeeld de zithoek als bijverwarming. Ze gebruiken weinig stroom en in combinatie met zonnepanelen op het dak ben je goedkoop uit. Infrarood panelen kunnen ook een combi vormen met vloerverwarming. De panelen worden tegen de muur gemonteerd en aangesloten op het elektriciteit netwerk. Losse panelen zet je gewoon neer op een zelfgekozen plek in de woonkamer of badkamer. Deze hebben een standaard of pootjes en bevatten omval beveiliging. De IR panelen zijn strak en ze passen bij elke woning. Ze zijn ook veel minder opvallend en lomp zoals radiatoren en andere kachels. Ze werken het beste in goed geïsoleerde ruimtes. Kleine ruimtes hebben het meest baat bij IR panelen die met ongeveer 400-800 watt verwarmen. Grote panelen hebben vaak een groter vermogen. Sommige panelen doen er zeer kort over om warmt te worden en anderen wat langer. Zet ze altijd uit als je niet thuis bent omdat ze de ruimte zelf niet extra verwarmen door ze langer aan te laten. Het is minder voordelig om ze als hoofdverarming te gebruiken

infrarood paneel verwarming

Elektrische kachels

Men kan een breed scala aan elektrische kachels kopen. Elektrische radiatoren verwarmen goed en kunnen zowel dienen als bij of hoofdverwarming. Ze zijn vooral goed voor kleine binnenruimtes. Verder zijn er nog luchtblazers en convectoren. De circulerende lucht maakt de binnen lucht lekker warm maar ze gebruiken veel meer stroom dan IR panelen. Andere soorten elektrische kachels werken op basis van olie of keramiek dat wordt verwarmt. Ook hierin zijn diverse kachel designs mogelijk van een paalvorm tot een radiatorkachel of een kleine bijzetkachel. Als je een warme ruimte wilt kun je beter een elektrische kachel zoals een convector kiezen. Bij lokale plaatselijke duurzame warmte kun je beter voor een IR paneel gaan.