Onderwerp voor de blog: polyisocyanuraat isolatie platen

Huizen isoleren met PIR

Naast het bekende glaswol en steenwol komen er steeds meer – en betere – isolatiematerialen op de markt. Neem bijvoorbeeld PIR, een harde kunststof schuimlaag met zeer goede thermische eigenschappen. Het is verkrijgbaar in platen en bruikbaar voor vrijwel alle isolatieklussen.

Wat is PIR?isolatie-platen

PIR of te wel polyisocyanuraat is een hard kunststofschuim dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor warmte-isolatie. Het is de opvolger van PUR of te wel polyurethaan, het bekende purschuim. De thermische eigenschappen van PIR zijn veel beter dan die van PUR, glaswol of steenwol.

Voordelen van polyisocyanuraat

Omdat PIR zo goed isoleert, hoeven de platen veel minder dik te zijn dan bij PUR, glaswol of steenwol. Dat maakt ze tot een zeer gewild isolatiemateriaal. Vooral als er in de ruimte die geïsoleerd moet worden maar weinig ruimte beschikbaar is, bijvoorbeeld op een kleine vliering. Een ander voordeel is dat PIR slecht brandbaar is. PIR platen doen dus meteen dienst als brandvertrager.

pirNadelen van PIR

Een groot nadeel is wel dat polyisocyanuraat een gevaarlijke stof is. Dat maakt PIR tot minder milieuvriendelijk alternatief dan veel andere isolatiematerialen. Het gaat lang mee, maar het kan uiteindelijk niet netjes gerecycled worden zoals glaswol of steenwol. Ook kunnen er bij brand giftige gassen vrijkomen.

Verschillende toepassingen

Omdat PIR platen vrij hard zijn, zijn ze beter beloopbaar dan andere isolatiematerialen. Dat maakt ze bij uitstek geschikt om platte daken of vloeren te isoleren. Daarnaast is het gemakkelijk om PIR platen te verlijmen met andere materialen die veel gebruikt worden bij het isoleren van huizen. Zo zijn er bijvoorbeeld gips platen met een isolatielaag van PIR verkrijgbaar. Met deze platen hoeft u na het aanbrengen van de isolatielaag geen extra afwerking aan te brengen. Wel zo gemakkelijk als u een schuin dak of muren gaat isoleren.

Waar te koop?

U kunt de verschillende PIR platen die er zijn bij vrijwel iedere doe-het-zelfzaak of bouwmarkt kopen. Ook online kunt u PIR-isolatiemateriaal bestellen, vaak tegen een veel voordeligere prijs. Wilt u de platen alvast op maat laten zagen, ga dan naar een gespecialiseerde Isolatieshop. Er zijn ook een aantal webshops waar u terecht kunt voor op maat gemaakt isolatiemateriaal.