Taxus Snoeien

TaxusTopper heeft een grote eigen kwekerij en is gespecialiseerd in het kweken van Taxus Baccata. De kwekerij bestaat al meer dan 30 jaar en levert sinds een paar jaar ook planten zonder tussen personen zoals hoveniers, handelaren en tuincentra. Het is erg gemakkelijk om de planten in de webshop te bestellen en met een paar uur werk kan er een prachtige nieuwe haag aangeplant worden. TaxusTopper geeft zonder problemen garantie, maar met dit stappenplan kan het niet mis gaan met de nieuwe planten. In deze reeks van tips leggen we stat voor stap uit hoe een hovenier zijn planten bij u in de tuin zou planten.

Taxus groeit ongeveer 20 centimeter per jaar. Dit kan één of twee keer per jaar gesnoeid worden. Voor de plant maakt dit niet uit, maar de haag kijkt minder strak wanneer er sprieten groeien van 20 cm. Bedenk dus voordat u in de zomer gaat snoeien of u dit wel nodig vind. Snoeien is bij een bestaande haag puur voor het uiterlijk van de plant. Het is namelijk een tijdrovende klus. Heeft u een hoge of een erg lange haag kunt u ervoor kiezen om te snoeien met een elektrische schaar. Dit gaat veel sneller. En wanneer u de schaar goed recht houd kunt u hiermee over het algemeen makkelijker een strakke haag creëren. Het is wel belangrijk dat de messen van de schaar scherp zijn anders krijgt u lelijke bruine takjes.

Taxus bij TaxusTopper worden altijd schuin gesnoeid. De bovenkant is altijd dunner dan de onderkant. Hierdoor krijgt de onderkant genoeg licht om zich mooi te ontwikkelen. Dit is ook belangrijk bij de taxus in een haag. Wanneer de haag boven dikker is dan de onderkant krijgen de onderste takken van de struik geen licht en zullen zij bruin worden.

Eigenlijk kunt u altijd taxus snoeien. Beperk het echter tot maximaal 2 keer per jaar en snoei alleen bij kouder bewolkt weer. Wanneer de bladeren en takken doormidden zijn geknipt zijn ze beschadigd en kunnen ze makkelijk water verdampen. Bij heet weer of een erg zonnige dag kunnen de planten dus uitdrogen. Als een van de weinige wintergroene planten kan taxus tot op de stam terug geknipt worden. Door deze snoei loopt hij dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Gebruik deze rigoureuze snoeimethode bij een te breed uitgegroeide haag of volwassen plant.