HSB wanden zijn de toekomst

Sla de krant open of zet de televisie aan en je wordt er mee doodgegooid; inflatie. Alles, overal ter wereld, is in de afgelopen 2 jaren een stuk duurder geworden. Hierin zijn twee factoren bepalend geweest. Door de coronapandemie ontstond er in vele branches een tekort. Zowel aan materialen als in personeel. Landen gingen in complete lockdown en productiefaciliteiten kwamen volledig stil te liggen. Hierdoor ontstond enorme schaarste, waardoor de prijzen voor veel producten uit hun slof schoten. Daarnaast kwam nog inflatie; overheden gaven praktisch geld weg aan bedrijven en particulieren, waardoor er veel meer geld in omloop is dan normaal. Dit zorgt ervoor dat je bestedingskracht achteruit gaat, met elke euro kun je immers minder kopen. Deze problemen waren eigenlijk op alle fronten te merken, zoals in bouwbranche.

Materialen worden vele malen duurder

Door de schaarste en inflatie zijn materialen vele malen duurder geworden dan bijvoorbeeld 2 jaar geleden. Sommige producten, denk aan iets ‘simpels’ als kunststof kozijnen, hebben een prijsstijging van soms wel 30% gezien. Het gevolg van dergelijke problemen is dat bouwbedrijven op zoek gaan naar manieren om kosten te besparen. Sommige bedrijven gingen failliet, anderen snijden 20% in de hoeveelheid personeel die ze hebben.

Maar waarnaar men voornamelijk op zoek ging, in de bouwbranche, waren manieren om te besparen op de kosten bij het bouwen van een huis. Eén oplossing waar steeds meer gebruik van gemaakt wordt is het gebruikmaken van HSB wanden. HSB staat voor houtskeletbouw, ofwel wanden die gebruikt worden voor het houten skelet. Op basis van dit houten skelet gaan ze vervolgens het huis verder bouwen.

Goedkoper en minder tijdrovend

De twee grote voordelen van HSB wanden ten opzichte van de traditionele manier zijn dat het vele malen goedkoper is in aanschaf, maar ook per uur/m2 doordat het minder tijdrovend is. HSB wanden worden veelal in de fabriek al klaargemaakt. Op locatie kunnen ze dan direct geplaatst worden, waardoor een bouwvakker veel meer m2’s af kan leggen per uur. Daarnaast is hout in aanschaf veel goedkoper, wat natuurlijk ook zeer aantrekkelijk is. Al met al zijn HSB wanden dus een zeer goede optie om op de kosten te besparen, zonder op de kwaliteit in te leveren.